27/06/2013

osteopathie in de Tour de France

Persbericht Valkenswaard, 27 juni 2013

Herstelvermogen profs in Tour de France 2013 versneld door osteopathie

JOHNNY HOOGERLAND: ‘ZONDER OSTEOPAAT HAD IK RONDE VAN FRANKRIJK NIET GEHAALD’

Toprenners in de Tour de France maken steeds vaker gebruik van een osteopaat. Fietsers als Cadel Evans, Christopher Froome en Mark Cavendish laten hun lichaam meerdere malen osteopathisch behandelen gedurende de ronde. Hetzelfde geldt voor de profs van de Nederlandse ploeg Vacansoleil-DCM. Toprenner van deze equipe en kersvers Nederlands kampioen, Johnny Hoogerland: “Zonder mijn osteopaat had ik de Tour niet eens gehaald.”

Osteopaat René Zweedijk uit Kapelle maakt deel uit van het medische team van Vacansoleil-DCM. Gedurende de rustdagen in de Tour de France wordt hij ingevlogen om de profploeg te behandelen. Toprenner Johnny Hoogerland is daar zeer blij om. “Dankzij kon ik maanden eerder na mijn laatste ernstige valpartij weer wielrennen. Ik zag het toen écht niet meer zitten. Ik had mijn lever gescheurd, enkele ribben en wervels gebroken. Maar René heeft mijn lichaam uit de shock gehaald. Hij kent mijn fysieke toestand door en door. Als ik ergens pijn heb, voelt hij die beperking en behandelt deze. Soms zeg ik expres niets, maar ontdekt hij deze meteen. Als René straks in de Tour komt, inspecteert hij mijn hele lichaam. Hij vindt allerlei kleinere blessures, zelfs die nog geen pijn doen, maar die al wel mijn fietsen belemmeren, en herstelt deze. Hoe hij het doet weet ik niet, maar dan zit ik altijd als herboren in het zadel.”

Elk lichaam anders


Osteopaat René Zweedijk: “Elk lichaam is anders, elke blessure ook. ‘If you only have a hammer, every problem seems to be a nail’. De osteopathie kent gelukkig vele technieken om verschillende oorzaken aan te pakken. In samenspraak met andere medici kon ik Johnny al meteen na zijn ongeval behandelen en hoefde niet te wachten tot eerst zijn ribben of wervels waren geheeld. Osteopaten richten zich op het totale lichaam. Dus niet alleen maar op de gewrichten, maar ook op de organen die invloed uitoefenen op het bewegingsapparaat. Ik vind het niet zo gek, dat steeds meer wielrenners zich tijdens de Tour de France laten behandelen door een osteopaat. Hun lichaam wordt zó zwaar belast. Renners zitten urenlang in dezelfde houding op de fiets, maken voortdurend dezelfde beweging. Ze raken hartstikke vermoeid. Al hele kleine blessures zorgen voor verkrampingen in het lichaam. Met onze handen gaan we op zoek naar blokkades, stimuleren de doorbloeding en het hormonale systeem en bevorderen zo het herstel.”