Osteopathie Voor Baby's

Huilt uw baby veel? Heeft uw kindje een onregelmatige schedel na een zware bevalling of is het gevallen? Vermoedt u buikklachten of een motorische achterstand? De praktijk van Peter Winters Osteopathie kan uw baby helpen bij deze en andere gezondheidsproblemen.

Voor wie?

Osteopathie kan veel bereiken bij pasgeborenen. Onze behandeling bij zuigelingen richt zich onder meer op baby’s:

 • met een onregelmatig schedeltje, bijvoorbeeld na een moeizame bevalling;
 • met buikklachten, zoals darmkrampjes en obstipatie;
 • die onrustig zijn;
 • met een motorische achterstand;
 • met klachten na een blessure;
 • met stoornissen zoals oorpijn;

Mogelijke oorzaken

 • een verkeerde ligging in de baarmoeder;
 • een meerlingenzwangerschap;
 • een zware, lange bevalling met lange persweeën;
 • een snelle, krachtige bevalling;
 • een moeilijke bevalling met vacuümpomp of geboortetang;
 • een val.

Bij punt 1 en 2 kan er sprake zijn van het KISS-syndroom, oftewel Kopgewrichten Invloed bij Symmetrie Stoornissen. Bij punt 3 en 4 is er tijdens de bevalling veel belasting voor het hoofdje en de halswervelkolom ontstaan. Dit kan leiden tot nekwervelblokkades en schouderletsel. Osteopathie kan in alle gevallen goede resultaten bereiken en al na enkele behandelingen leiden tot een blije baby.

Onderzoek

Het onderzoek begint met het stellen van vragen over het gezondheidsverleden van uw baby (anamnese). Download hier het intakeformulier, waar u veel van deze vragen al kunt beantwoorden. Wij letten met name op details van de bevalling, die van betekenis kunnen zijn voor de huidige problemen van uw kind: zuigelingen zullen na de stressvolle bevalling namelijk proberen zichzelf te compenseren. Dit – maar ook bijvoorbeeld operaties of voormalige ziekten – kan van betekenis zijn voor de huidige situatie van uw kind. Vaak is er dus verband met oude gezondheidsproblemen.

Na de inventarisatie houden wij een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Wij onderzoeken uitsluitend met onze handen alle systemen van uw baby’s lichaam om te bekijken of er bewegingsverlies is, te weten in:

 • het bewegingsapparaat (parietaal systeem, zoals armen en benen)
 • de organen (visceraal systeem, zoals longen en maag)
 • de schedel (craniaal systeem)

Niet alleen de plek van de klachten, maar ook botten, organen, zenuwgestel en spieren komen aan bod. De samenhang tussen alle systemen in het lichaampje van uw kind en de beďnvloeding ervan over en weer kunnen leiden tot problemen op andere plaatsen. Uit het onderzoek kan dan ook blijken dat de oorzaak van de gezondheidsklachten zich ergens anders in het lichaam bevindt.

De behandeling

Peter Winters Osteopathie richt zich niet op het behandelen van de klachten, maar op de basis ervan. Die ligt vaak in het gebrek aan bewegelijkheid van de weefselstructuren van uw baby. Daarom proberen wij dit tekort op te lossen en zo zelfgenezing te bevorderen. Hoe? Door los te maken wat los moet zitten. Ons instrument? Subtiele, zachte en corrigerende handgrepen aan de schedel, de hoge nekgewrichtjes en de rest van de wervelkolom. Soms komen ook de bekkengewrichten aan bod. Verder kunnen wij de bewegelijkheid van een orgaan verbeteren, bijvoorbeeld bij darmkrampjes. Door richting en intensiteit van onze handbewegingen aan te passen aan de problemen bij uw kind, krijgt iedere baby de stimulans die het nodig heeft.

De technieken geven de structuur van het babylichaam zijn bewegingsvrijheid terug, zodat het lichaam zichzelf weer kan herstellen. Het resultaat? Uw baby voelt (u) zich weer lekker in zijn/haar vel en kan weer lachen.

Starten op jonge leeftijd

Baby’s behandelen kan op elke leeftijd. Een behandeling bij uw baby kan nooit te vroeg beginnen. Sterker nog, bij de gevolgen van geboortestress geldt: hoe eerder hoe beter. Want hoe langer de blokkades duren, hoe moeilijker het lichaam ze loslaat. Gelukkig zijn patiëntjes – zeker tot ze vijf jaar zijn - goed te behandelen. Behandeling van jonge baby’s kan prima tijdens borst- of flesvoeding.

U hebt geen doorverwijzing nodig voor osteopathie. Wel werken wij graag samen en overleggen wij graag met uw huisarts, specialist en consultatiebureau, omdat de verschillende inzichten bijdragen aan een optimale zorg voor uw kind. Om deze reden vindt u onze praktijk in gezondheidscentra waar meerdere paramedische activiteiten voorhanden zijn.

Osteopathie voor volwassenen

Als u gezondheidsproblemen hebt, wilt u het liefst dat deze zo snel mogelijk verdwijnen. Medicijnen pakken vaak de symptomen en verschijnselen aan, maar niet de oorzaak.

Lees meer