Osteopathie voor sporters

Veel sporters hebben er helaas last van: blessures. Dat kunnen terugkerende blessures zijn, of juist steeds nieuwe klachten. Bepaalde sportblessures, zoals rug- en schouderproblemen, liespijnen en hamstring blessures vinden vaak hun oorsprong elders in het lichaam. Voor de sporter is het dan ook lang niet altijd duidelijk wat de oorzaak van de blessure is. Een osteopaat bekijkt het gehele lichaam en zoekt op meerdere niveaus naar de oorzaak van de blessure. Dat maakt osteopathie uitermate geschikt om (terugkerende) sportblessures te behandelen. Omdat we de beste aanpak voor uw blessure zoeken, werken we regelmatig samen met andere therapieën, waaronder sportfysiotherapie, podotherapie of dietethiek. Uiteraard allemaal in wederzijds overleg.

Brede kijk

Doordat de osteopaat het hele lichaam nakijkt op letsels die van belang kunnen zijn en relaties weet te leggen tussen het functioneren van o.a. de organen, het zenuwstelsel en het hormonaal systeem, wordt pas duidelijk waarom de klachten niet verdwijnen en steeds weer terugkomen. Mogelijke oorzaken kunnen bijvoorbeeld ‘oude’ operaties en ontstekingen in de bindweefsels rond de organen zijn. Ook kunnen spijsverteringsproblemen en de daarmee gepaard gaande voedingstekorten van de (spier)weefsels de oorzaak van acute (spier)letsels zijn. Zelfs trauma's van het hoofd kunnen een belangrijke rol in de ontstaanswijze van een blessure spelen. Aan de hand van al deze gegevens wordt een behandelplan opgesteld.

Belasting en belastbaarheid

Alle factoren die op iemand in werken, zien we als een belasting. Wanneer de draagkracht (belastbaarheid) groot genoeg is, leidt dit over het algemeen niet tot klachten. Sporten is ook een belasting, maar tegelijkertijd ook een manier om de belastbaarheid te vergroten. Wanneer er geen balans is tussen trainen, rust, herstel, werk en sociaal leven, kan het voorkomen dat de belasting de belastbaarheid overschrijdt.

Dat kan bewegingsverlies in bijvoorbeeld de gewrichten, de schedel of de structuren rond de orgaansystemen tot gevolg hebben. Hierdoor raakt de circulatie verstoort en daalt de belastbaarheid. De osteopaat is bij uitstek getraind om de belastbaarheid op ieder niveau weer te optimaliseren door mobiliteit te verbeteren. Daarnaast beoordeelt de osteopaat of de belasting van de sportactiviteiten op dat moment aansluit bij de fysieke conditie van de sporter.

Preventie

Vaak werken (top)sporters in een trainingsseizoen toe naar een piekbelasting in hun prestaties. Preventie van blessures speelt hierin een belangrijke rol. Hierbij kan de osteopaat een doorslaggevende bijdrage leveren, want fysieke blokkaden in het lijf zijn door de sporter zelf moeilijk op te merken. Bij een toename van de belasting kunnen ze echter wel problemen gaan geven.

Klachten of blessures zijn vrijwel altijd een optelsom van factoren. Een osteopaat ontdekt aan de hand van aanpassingen van het lichaam dat er een blessure aan het ontstaan is. Hier wordt direct op gereageerd om zo klachten waar mogelijk te voorkomen. Het loont zich dus om zoveel mogelijk van die factoren preventief te behandelen.

Begeleiding voor en door sporters

Binnen onze praktijk werken uitsluitend collega’s die ervaring hebben met sportbegeleiding én affiniteit met een breed scala aan sporten.

Osteopathie voor baby's

Huilt uw baby veel? Heeft uw kindje een onregelmatige schedel na een zware bevalling of is het gevallen? Vermoedt u buikklachten of een motorische achterstand?

Lees meer